tirsdag den 25. marts 2014

Tips til Skriving

Du er gået i stå med at skrive? Eller ville du bare have Tips til at forsætte? 
Her er en forklaring på hvordan jeg gør det.

inspiration

Normalt skal jeg have masser af inspiration, inden jeg begynder at skrive, normalt er det fra en drøm, og andre gange fra en anden bog (hvis der er en scene, jeg finder inspiration i) eller en tegning. Som du nok kan høre, lader jeg være med at skrive og det er også god ide, hvis du har skriveblokade (eller Art Block generelt) at komme væk fra dit arbejde og finder inspiration, ved forskellige ting.
Dette kan gå fra 3 dage til helt op til en uge eller to, jeg går med den ide, men så kommer jeg også mere ind i historien, jeg får opdigtet en start, en handling og en slutning, men normalt bliver det skrevet om, efter hånden jeg skriver. Nogle gange kan jeg også finde på at få ide til toneren selvom jeg ikke er fået startet på etteren endnu, så nogle gange skriver jeg bare nogle af de scener ind i etteren.

Kan du slet ikke finde inspiration? Prøv at gøre noget andet, plejer du at sidde i sengen og skriver? Gå over og sid ved dit skrivebord, eller kaffebordet, køkkenbordet? Eller gå en tur inden du sætter dig ned og skriver, drik en kop kaffe eller kakao, spis en banan eller æble, gør noget du ikke plejer, da du også kan få inspiration fra det.


Starten:

Starten er svær at starte med, for nogle og ikke for andre, jeg hader personligt starten, da jeg altid har fundet på handlingen og slutningen. Så jeg plejer bare at skrive handlingen og slutningen, så skriver jeg bare starten når jeg har fundet på den.


Skrive Flow:

Skrive Flow, jeg elsker den, hvis du ikke ved, hvad skriveflow er, er det hvor mange bare er kommet ind og kan ikke stoppe med at skrive, du har lukket verden ude, og er levet ind i din historie. Og her ville jeg hjælpe der lidt ind i dit skriveflow, men husk! At komme ind i dit skriveflow er forskelligt fra person til person.

Nogle siger at de koncentrere sig bedre med musik, det kan dog også være sandt, men hvilken slags musik hører du? At komme ind i dit Skriveflow er anderlede end at lave lektier, eller hvad det er du laver. Prøv at sluk dit musik, en dag mens du skriver, måske finder du ud af, du bedre kan komme ind i dit skriveflow i mit tilfælde, gør jeg ikke, jeg kan overhovedet ikke komme på noget, at skrive næste gang, og jeg slet ikke fokuseret, så jeg har musik på, noget jeg ikke kender så godt, så jeg ikke kan synge med på eller noget jeg ikke kan synge med på, det kan være noget med gang i, f.eks. mens jeg har skrevet dette her, har jeg hørt Nik og Jay, og jeg er kommet ind i mit skriveflow (som du nok kan læse) men nogle sange bliver jeg nød til at skippe, da jeg kan mærke jeg kommer ud af mit skriveflow, men prøv at tage noget musik du ikke kan synge med på, og måske noget ikke dansk? Da du bedre forstår teksten da det er dansk end måske engelsk? Og du ikke kommer til at skrive hvad de synger.
Lad være med at gå ind at ændre! Har du skrevet et ord forkert, oppe et sted i din tekst? Lad være med at rette det, da du kan komme ud af dit skriveflow, lad den være og følg det system, jeg forklare længere nede.Skriv, Genskriv, Skriv

Skriv, genskriv, skriv. Er godt at huske, det handler om at du skriver en tekst, kapitel eller en hel historie, og så skriv den om, og skriv lidt mere på, og sådan forsætter du til du er glad og tilfreds med din historie eller tekst.
Normalt, skriver jeg på et stykke papir, måske bare hvad der svare til en side eller en side og en halv, på computeren. Bag efter skriver jeg historien over på computeren, der allerede er jeg kommet ind i mit skriveflow, men også genskrevet noget, fra den historie. Når jeg har mistet interessent eller er kommet ud af mit skriveflow, gemmer jeg mit dokument og åbner det først om en måned eller to, jeg laver så et nyt dokument og sætter den op ved siden af hinanden, skriver så historien igen, og automatisk genskriver jeg historien igen, og skriver også lidt på. Og sådan forsætter jeg til jeg er godt tilfreds.

Det gode ved at skrive og genskrive osv. Er at man faktisk også for rettet sin tekst, rettere kommaer og sætte ord ind der mangler. Det er faktisk en god ide at afslutte sin tekst med at genskrive, bare på det dokument du skrev din historie (andet dokument hvis du har gjort det samme som mig, eller tredje dokument hvis du har skrevet fra starten på computeren) så kan du rette lidt til, og gøre den helt færdig.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hvis du ville gøre din historie lidt bedre, få en til at læse den, og lad dem feedback, men hvis du ikke kan lide at få feedback direkte, lad dem sende der en skriftligt feedback til dig, måske kan de også hjælpe dig med komma hvis du stinker til det.

Nu er jeg kommet ud af mit skriveflow, så jeg runder af nu.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar